Anxietate si Depresie

marți, ianuarie 13, 2009

ideea de presopunctura...

Am sa incerc sa va spun cate ceva despre modul in care ne afecteaza emotiile din punctul de vedere al Medicinei Traditionale Chineze.

Teoria TCM (Medicina Traditionala Chineza) face urmatoarele precizari cu privire la efectele daunatoare ale emotiilor asupra organelor:

Prea multă furie raneste ficatul
Prea multă teamă raneste rinichii
Prea multa tristete raneste plămânii
Prea multă gândire / îngrijorare raneste splina
Prea multă bucurie / entuziasm raneste inima
Prea multă emoţie raneste adanc inima

Va trebui sa tinem seama ca in contextul acupuncturii si TCM organele omenesti nu sunt definite numai anatomic ca in medicina occidentala.. si chiar difera cumva de defintiile anatomice cu care suntem obisnuiti. Astfel “Rinichii” includ glandele suprarenale si o buna parte a sistemului endocrin, “Vezica” Urinara cuprinde vezica urinara si o parte din fiziologia rinichilor, “Splina” integreaza cea mai mare parte a sistemul energetic al organismului, “Ficatul” este partial ficatul din anatomie dar si o “pompa” de energie, iar “Plamanii” cuprind organul plaman, pielea si sistemul respirator.

In acelasi timp, locurile prin care trec meridianele corespunzatoare diferitelor organe, vor fi influentate de starea functionarii acelor “organe” la un moment dat, precum si de emotiile care rezoneaza cu acele “organe”. Chiar daca legatura dintre organe si modul cum ne influenteaza emotiile este mai complicat, acesta este schita simplificata a fenomenului.

Prin meridiane, organe, si prin legaturile dintre ele (colaterale, divergente, etc.) circula necontenit energia (Qi), forta vietii.. Uneori, datorita modului in care reactionam la emotii si la alti factori externi si interni se produc blocaje enegetice… sa le inchipuim, ca niste aglomerari de energie la nivelul anumitor puncte de acupunctura (sau presopunctura).

Aceste aglomerari pot fi deblocate stimuland diferite puncte de acupunctura prin diferite metode terapeutice: prin intepare (acupunctura), presiune (presopunctura), lumina (laser), caldura (moxa), vacuum (ventuze), “zgariere” (guasha) etc. Daca la terapie se adauga (precum in practica TCM) intentia sincera (puterea mintii) de vindecare sau/si o pregatire spirituala deosebita, procesul de vindecare este optimizat. Oricum procesul de vindecare se bazeaza pe un diagnostic diferentiat, de stabilire a radacinii cauzei care a generat “boala”/dezechilibru, care este magnitudinea si alte efecte ale acestei (chiar decat nu sunt foarte evidente).

Vindecarea se poate obtine si de catre incepatori sau de catre persoane care nu au practica medicala, daca modul de stimulare a punctelor de acupunctura respecta un anume protocol sau .. daca aceasta stimulare este facuta “instinctiv” de persoane care au o relatie stransa si speciala cu bolnavul (mama la copil de exemplu).

Nu am intentia sa va conving de cele scrise mai sus. Acestea sunt verificate de cateva mii de ani de practica TCM, iar ideea practicarii presopuncturii este mai mult decat “o idee”.

Oricum trebuie sa subliniez ca diagnosticarea TCM este cea mai importanta parte a procesului, ca de altfel in orice process de vindecare.

Daca doriti sa va informati in amanunt privind eficienta presopuncturii va trebui sa intrati in oarece detalii privind teoria TCM. O trecere in revista a acesteia, este relativ bine descrisa in cartea lui Jean-Mark Kespi “Omul si simbolurile sale in Medicina traditionala chineza” tradusa si in limba romana.

In ceea ce priveste alte terapii/remedii pe care le folosesc: masajul terapeutic (tot un fel presopunctura este), fitoterapia, dietoterapia, counseling-ul, aromaterapia, esentele Bach si homeopatia.